Achter slot en grendel – de ontwikkeling van de sleutel
Exposition au Museum Dorestad, du 7 juin 2015 au 6 janvier 2016.
Zolang als er bezittingen zijn, is de mens geneigd die veilig op te bergen. Kostbaarheden kunnen verstopt worden, of opgeborgen in een kist of in een afsluitbare ruimte. Vooral kostbare handelsproducten moesten veilig opgeborgen worden, het liefst achter slot en grendel. Daardoor zijn er in de handelsplaats Dorestad veel sleutels gevonden.
Vanaf deze zomer exposeert Museum Dorestad een bijzondere collectie sleutels vanaf de Romeinse tijd tot aan het einde van de middeleeuwen. De tentoonstelling geeft een unieke kijk op de technische en esthetische ontwikkeling van de sleutel. Daarbij passeert een veelheid aan vormen de revue, waarvan – vaak unieke – voorbeelden getoond worden. Nooit eerder was er in Nederland zo’n compleet overzicht van vroege sleutelvormen te zien. Er zijn sleutels en sleutels. Niet alle sleutels dienen om een slot te (ont)sluiten. Er waren ook veel symbolische sleutels in omloop, waarvan er veel bijzondere exemplaren geëxposeerd worden.
Informations complémentaires :
Museum Dorestad
Muntstraat 42
3961 AL Wijk bij Duurstede
OpenEdition vous propose de citer ce billet de la manière suivante :
Corinne HÉLIN (30 novembre 2015). Achter slot en grendel – de ontwikkeling van de sleutel. Nordoc'Archéo. Consulté le 13 décembre 2024 à l’adresse https://doi.org/10.58079/se61