Achter slot en grendel – de ontwikkeling van de sleutel

Exposition au Museum Dorestad, du 7 juin 2015 au 6 janvier 2016.

sleutelexpoZolang als er bezittingen zijn, is de mens geneigd die veilig op te bergen. Kostbaarheden kunnen verstopt worden, of opgeborgen in een kist of in een afsluitbare ruimte. Vooral kostbare handelsproducten moesten veilig opgeborgen worden, het liefst achter slot en grendel. Daardoor zijn er in de handelsplaats Dorestad veel sleutels gevonden.
Vanaf deze zomer exposeert Museum Dorestad een bijzondere collectie sleutels vanaf de Romeinse tijd tot aan het einde van de middeleeuwen. De tentoonstelling geeft een unieke kijk op de technische en esthetische ontwikkeling van de sleutel. Daarbij passeert een veelheid aan vormen de revue, waarvan – vaak unieke – voorbeelden getoond worden. Nooit eerder was er in Nederland zo’n compleet overzicht van vroege sleutelvormen te zien. Er zijn sleutels en sleutels. Niet alle sleutels dienen om een slot te (ont)sluiten. Er waren ook veel symbolische sleutels in omloop, waarvan er veel bijzondere exemplaren geëxposeerd worden.

Informations complémentaires :

Museum Dorestad
Muntstraat 42
3961 AL Wijk bij DuurstedeCiter ce billet
Corinne HÉLIN (2015, 30 novembre). Achter slot en grendel – de ontwikkeling van de sleutel. Nordoc'Archéo. Consulté le 20 juin 2024, à l’adresse https://doi.org/10.58079/se61

Vous aimerez aussi...

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Rechercher dans OpenEdition Search

Vous allez être redirigé vers OpenEdition Search